Stukje geschiedenis: rivier de Eem
Door grondboringen bleek dat dwars door onze camping een vroegere loop van de Eem ligt.
De Eem is de enige rivier die begint binnen Nederland.
Tot het ontstaan van de Zuiderzee, rond het jaar 1100 bestond dit gebied uit moerassen en meren, waarvan het grootste Flevo werd genoemd en waarnaar onze polder is genoemd.
Rivier de Eem
Tegenwoordig begint de Eem in Amersfoort, waar water uit de Barneveldse beek en het Valleikanaal bij elkaar komt, en eindigt in het Eemmeer.
Meer dan 2000 jaar geleden was de Eem veel langer, en liep door het huidige Flevoland.
De oorsprong bestond toen uit beken op de Veluwe.
De vroegere loop van de Eem loopt ook dwars door de stad Almere. Onder de Eilandendreef en de Evenaar bleek door boringen dat de rivier er vroeger heeft gelopen.
Tegenwoordig loopt de Eem keurig binnen de beschoeingen, maar vroeger was de rivier wild, en koos regelmatig een andere loop. Onder onze camping ligt wel een hoofdloop.
De Eem eindigde in een paar meren. Nog langer geleden stond de Eem mogelijk in verbinding met het IJ, en liep het water naar de zee.
Opgravingen hebben uitgewezen dat er in de prehistorie al mensen leefden in dit gebied.
De Eem stroomde onder Chamavi
Lang geleden leefden in dit gebied boeren en jagers aan de oever van de Oer-Eem, wel meer dan 6000 jaar geleden. In die tijd liep de Eem ook door het vaste land net als nu… alleen hebben wij nu het water weer ingepolderd. Toen zag Nederland er namelijk heel anders uit.
De Zuiderzee bestond nog niet, die zou pas jaren later door allerlei heftige stormen e.d. ontstaan en Nederland was een deltaland waar diverse rivieren door stroomden.
Tijdens het werken op de Vlindertuin, hoorde ik dat de bedding van de oude Eem net onder de Vlindertuin heen liep en dat veel mensen op Chamavi dit al wisten. Het leek mij toch de moeite waard om dit uit te zoeken.
Erick Groothedde, amateur-historicus, heeft uitgezocht hoe de Oer-Eem in vroege tijden liep. Het bleek dat de oude bedding van de Eem inderdaad via de Flevopolder liep. Een bevriende amateur-geoloog leverde bijgaande kaart aan, van vóór en tijdens de Romeinse tijd.
Wat heel leuk is dat bleek dat de gemeente Almere met een onderzoek bezig is naar de vroege bewoning van dit gebied. Op 17 juni jl. was er een open dag van ADC Acheoprojecten in Oosterwold ter hoogte van de Odin natuurwinkel.
Geschreven door: Marianne Jurgens