TOERISTENBELASTING VERSUS VERENIGING  Naturistenvereniging Chamavi maakt bezwaar tegen toeristenbelasting

Artikel in Almere Deze Week 17 juli 2019.

‘Op onze camping staan geen toeristen, maar leden van de vereniging’  Door Tessa Beijnon  ALMERE – De voorzitter van de naturistenvereniging Chamavi, Krijn Barnhoorn, heeft een bezwaar ingediend tegen de mogelijke toeristenbelasting die de gemeente wil heffen. “We willen binnen de vereniging geen tweespalt veroorzaken tussen Almeerse en niet-Almeerse leden. De gemeente moet inzien dat er hier geen toeristen op de camping aanwezig zijn, maar leden van de vereniging.”, aldus de voorzitter Krijn Barnhoorn.  Al zittend op het terras van de vereniging is te merken dat het geen alledaagse camping is. Iedereen loopt er natuurlijk zonder kleding rond, maar bijna geen enkele campinggast zit in de luie stoel. Naast af en toe een plons in het zwembad of een gezellig hapje eten met elkaar bij het verenigingshuis, wordt er ook vrijwillig gewerkt. Alle leden van de vereniging zijn gedurende de dag wel ergens mee bezig op het terrein. De een is bezig met het schoonmaken van de toiletten en de douches, de ander snoeit de haag of bestrijdt de processierups in de bomen of er wordt in de moestuin gewerkt aan verse kruiden en groenten waar iedereen mee mag koken. Alle leden hebben zo hun eigen taak die zij vol plezier uitvoeren met elkaar. Dit vindt Barnhoorn zo speciaal aan de vereniging. “Iedereen draagt zijn steentje bij aan het onderhoud van het gebied. We regelen alles zelf en dit creëert onderling ook een sterke band tussen alle leden. Iedereen kan hier zichzelf zijn. Dit maakt ons anders dan andere particuliere campings in Almere.“ Toeristenbelasting  De gemeente Almere maakte eerder bekend toeristenbelasting te willen gaan heffen om de tegenvaller van 9 miljoen te dekken. Barnhoorn vindt echter dat er voor zijn vereniging een speciale regeling zou moeten komen wat betreft de heffing van de toeristenbelasting. “Het zou niet erg zijn als de gasten die hier eenmalig op de camping komen toeristenbelasting zouden moeten betalen, maar het is een ander verhaal bij de leden van de vereniging. Die betalen namelijk al contributie. Daarnaast werken alle leden mee aan de verbetering van het terrein.” Volgens de voorzitter staat de naturistenvereniging daarnaast voor het idee van eenheid en samen zijn, maar de komst van de toeristenbelasting kan ervoor zorgen dat dit verandert tussen Almeerse leden die geen belasting hoeven te betalen en niet-Almeerse leden die wel extra moeten betalen. Niet te betalen  De camping staat bijna elk seizoen vol. Het overgrote gedeelte is gevuld met de vaste plaatsen van leden van de vereniging. Veel campinggasten zijn al jaren lid en bijna iedereen kent elkaar. Lopend over de camping wordt Barnhoorn van alle kanten aangeschoten voor een praatje. “We hebben hier veel oudere leden. Velen van wie de partner ook al overleden is. Zij komen ieder campingseizoen terug voor de gezelligheid en de steun die ze aan de anderen hebben.” Veel leden hebben vriendschappen voor het leven opgebouwd. Sommigen komen er al vanaf de oprichting van de vereniging. “Ik zou het zonde vinden als onze trouwe leden van buiten Almere opeens een stuk meer moeten betalen per campingseizoen. Velen van hen hebben al aangegeven dat het voor hen dan niet meer te betalen is.” Jubileum  Volgend jaar bestaat de naturistenvereniging Chamavi al 35 jaar. “Het zou jammer zijn als de camping niet meer door zou kunnen gaan zoals het nu gebeurt, met vaste leden die elk seizoen weer op de camping kunnen verblijven”, zegt Barnhoorn. “De gemeente zou moeten kijken naar de behoeftes en belangen van de vereniging en de leden. Bijna niemand weet wat er achter onze gesloten poort aan de gang is. Veel Almeerders weten niet eens dat wij bestaan. Ik zou willen dat de gemeente de vrijwilligers bij onze vereniging niet ziet als toerist, maar als lid van de vereniging. Daarnaast is in mijn ogen een nultarief ook een tarief.” De definitieve heffing van de toeristenbelasting zal in oktober besloten worden.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Wij versturen per kwartaal een nieuwsbrief.

Door het indienen van deze aanvraag accepteer je de algemene voorwaarden van de dienstverlening en het privacybeleid

Privacy | Copyright © 1985-2023 Naturistenvereniging Chamavi.